1. juni 2011

Besøg på Danfoss med Sønderborg Rotary

Rotary medlemsskabet giver mulighed for at besøge klubber i ind- og udland og midt i maj havde jeg mulighed for at deltage i Sønderborg Rotary klubs besøg på industrivirksomheden Danfoss i Havnbjerg på Als. Da jeg er opvokset i Sønderborg gav besøget også mulighed for at hilse på kendte ansigter.

Georg Meister som leder Danfoss besøgsafdeling briefede os om Danfoss' situation og kunne fortælle at man er kommet helt og aldeles igennem krisen. Det har været nogle hårde år med mange afskedigelser i både ind- og udland og flere forretningsenheder er solgt fra. Heldigvis har egnen som helhed klaret sig fornuftigt rent beskæftigelsesmæssigt og da EU-tilskudet til omskoling kom var der ikke længere behov for det, idet de fleste var i arbejde igen eller havde påbegyndt uddannelse. Danfoss følger en ambition om at være nummer 1 eller 2 på sine markedsområder og har man konstant øje for opkøb og frasalg.

Som fondsejet (og familiekontrolleret) virksomhed foretages af og til investeringer som har en meget længere tilbagebetalingstid en hvad der er normalt i børsnoterede selskaber. Det giver mulighed for at opdyrke nye produktområder som fx da man i slutningen af 1990'erne lancerede Nessie vandhydraulik som var teknologisk unikt efter 10 års udviklingsarbejde - siden var det dog svært at lancere kommercielt, men i denne artikel beskrives hvordan det siden fik nye anvendelsesområder inden for brandbekæmpelse og omvendt osmose anlæg.

På billedet herunder er vi i stifteren Mads Clausens (1905-1966) kontor som stod urørt fra hans død indtil sønnen og bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen tog det i brug igen for et par år siden. Kontoret blev indrettet da man byggede et stort kontorhus i starten af 60'erne og det bærer tydeligt præg af interessen for jagt med udstoppede dyr nedlagt på det afrikanske kontinent. Skrivebordpladen er af marmor, men har indlagte varmetråde i midtersektionen for ikke at brugeren skal fryse om hænderne.


Til slut så vi en af fabrikkerne hvor man i dag fremstiller 5. og 6. generation af de køleventiler som Mads Clausen opfandt i 1933. Dengang leverede Bang & Olufsen bakkelitdelen og Søværnet støbte den anden del i messing. Påfyldning af gas gjorde Mads selv og trykprøvningen skete i en spand vand. I dag kører fabrikken i 3-holds skift året rundt og der fremstilles en ventil hvert 8. sekund.

Er du medlem af en forening som vil besøge Danfoss, så ring til Georg på telefon 74882222 og lav en aftale.
Mvh Carsten Helmuth

Ingen kommentarer:

Send en kommentar